Tarihçe
KORO BÖLÜMÜ TARİHÇE

Milli kültürümüzün, dilimizle birlikte en önemli dalı olarak değerlendirilen Türk Musikisi’ni gelecek kuşaklara önemiyle paralel biçimde aktarmak; yurtiçinde ve yurtdışında en üst düzeyde icra ve temsil etmek, tanıtmak ve yaygınlaştırmak amaçlarıyla kurulduk.


15 Kasım 1975 tarihli ve 15413 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet tarafından yapılandırılan ilk Türk Musikisi icra kurumu olan koromuzun İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu olan adı, 10 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararının 12 Ekim 2012 tarihli ve 28439 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olarak değiştirildi. Bu suretle koromuz, devletimizin en üst düzeyde himayesiyle onurlandırıldı.

Konya Milletvekili, tarihçi, yazar ve müzikolog Yılmaz Öztuna’nın, dönemin hükûmeti nezdinde yaptığı altyapı çalışmalarının üzerine, Prof. Nevzad Atlığ tarafından kurulan koronun ilk şefi ve ilk sanat kurulu başkanı da Atlığ’dır.
Kurulduğu tarihten itibaren Mefharet Yıldırım, Ender Ergün ve Fatih Salgar’ın şef yardımcılığı görevini üstlendikleri koro, kuruluş amaçları doğrultusunda, büyük titizlikle hazırladığı periyodik konserlerini ara vermeksizin sürdürüyor.
Kurucu şef Nevzad Atlığ’ın emekliye ayrılmasının ardından Ender Ergün tarafından yönetilen koronun şefliğine, Ağustos 2006 tarihinden itibaren Fatih Salgar; şef yardımcılığı görevine ise Birol Yayla getirilmişlerdir.Şef yardımcılığı vekilliğine 2012 yılı itibariyle,görevinden ayrılan Birol Yayla'nın yerine koro müdürü Mehmet Güntekin atanmıştır.


Verdiği konserlerin yanı sıra, kurulduğu tarihten beri TRT kurumunda tv ve radyo programları yapan koro, çok sayıda üniversitede ve akademide konserler vermekte; yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen çeşitli uluslararası festivallerde, kongrelerde ve sempozyumlarda faaliyetlerini sergilemektedir.

40 fasikülden oluşan bir nota külliyatına ek olarak, 50 civarında plak, kaset ve CD ile bir 25. Yıl Albümü-Tarihçe çalışması yayınlayan koro, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde konserler vermiş;Almanya, Tunus, Cezayir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Macaristan, Hindistan, Fas, Bosna, İsveç, Fransa ve Yunanistan gibi dünyanın birçok ülkesinde tam kadrosuyla, gruplar halinde veya solist sanatçılarıyla konserler, TV programları, radyo programları ve atölye çalışmaları yapmak suretiyle Türk Musikisi’ni tanıtma ve sergileme etkinliğinde bulunmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu halen, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Koro hâlen şef Mehmet Güntekin, şef yardımcısı M. Hulusi Yücebıyık, koro müdür vekili Dr. Mithat Arısoy, tanbur sanatçısı Birol Yayla ve ses sanatçısı S. Ufuk Caba’dan oluşan sanat kurulu tarafından yönetilmektedir.


İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU BÖLÜMÜ TARİHÇE

1987 yılında Tanburi Prof. Necdet Yaşar tarafından kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu; Türk Müziği repertuarındaki klasik formları, Neo-Klasik Eserleri,Türk Müziğine özgü usul,makam ve tavırlara azami bağlı kalarak icra ve yorumlama gayesinden hareket ederek sanatsal faaliyetlerini sürdürmektedir.

Programlarında geniş bir repertuardan seçilmiş Klasik Saz, Söz ve Tasavvuf Eserlerinin yanısıra, icrası hüner gerektiren yüksek sanat değeri taşıyan modern anlayışla yazılmış Saz Eserlerine de yer vermektedir.

Topluluk, olgunluk aşamasına gelinceye kadar geleneksel Türk Müziği’nin önde gelen isimleri Bekir Sıdkı Sezgin, Prof.Dr. Alaeddin Yavaşça, Cinuçen Tanrıkorur ve İhsan Özgen’in önemli katkılarından yararlanmıştır.

Yurt içi ve dışında gerçekleştirilen turnelerde başarılı performanslar sergileyen topluluk, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra geleneksel Türk Müziği’ni tanıtıcı çalışmalar yapmakta ve CD’ler yayınlamaktadır.

Sanat yönetmenliği görevini kurucu Tanburi Necdet Yaşar’ın ardından, Neyzen Arif Erdebil, Aylin Şengün Taşçı ve Yurdal Tokcan  yürütmüştür. Topluluk 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Klik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü çatısı altında faaliyetlerine Ferruh Yarkın sanat yönetmenliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü
Atatürk Kültür Merkezi Gümüşsuyu Mah.Mete Cad. No.2
Beyoğlu / İstanbul 
Tel       : 
(0212)-372 52 30
Eposta: devletkorosu76@hotmail.com